Není maso jako "maso" aneb jeho správné označování
20.12.2024, Kamil Malát |
Co platí z pohledu názvosloví a legislativní ochrany pro mléko a mléčné výrobky, musí platit i pro maso a produkty z něj. Zcela v souladu se zpracovateli a potravináři, jsou i chovatelé masného skotu přesvědčeni, že názvy spojenými tradičně s výrobky z masa jako je burger či steak by se měly označovat výhradně produkty živočišného původu, a ne z rostlinných náhražek. A právě pro spotřebitele srozumitelný princip harmonizovaného názvosloví je jedním z cílů novely vyhlášky, která řeší mj. označování masných výrobků. Český svaz chovatelů masného skotu (ČSCHMS) proto přijetí vyhlášky jednoznačně podporuje, a naopak vnímá snahy zastánců rostlinné stravy využívat výrazy z masného průmyslu pro alternativní produkty jako neférové, klamavé a zavádějící.
Od roku 1987 jsou mléko a mléčné výrobky chráněny evropskou legislativou, aby byla zajištěna jasná informovanost spotřebitelů a aby se zabránilo nejednoznačnému marketingovému používání těchto termínů alternativními produkty a napodobeninami. Na stejném principu je postaven návrh české vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 69/2016 Sb., o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich, který nyní různé firmy a spolky navázané na producenty výrobků z rostlinných komodit torpédují a volají po stažení této legislativní normy.
Návrh nové vyhlášky přitom žádné názvy přímo nezakazuje, pouze definuje kvalitativní požadavky na masné výrobky tak, aby byla zaručena srozumitelnost jejich názvů a naplněna očekávání spotřebitelů ve smyslu zajištění vysoké kvality těchto výrobků. Vyhláška samozřejmě nezakazuje ani nijak neomezuje vegetariánské a veganské alternativy rostlinného původu. Ty však mají nejenom jiné složení, ale také nutriční hodnotu, a i z těchto důvodů by se měly pro jejich označování využívat odlišné názvy. Spotřebitel by neměl být uváděn v omyl tím, že se může domnívat, že výrobek rostlinného původu plní stejnou výživovou roli jako jeho vzor živočišného původu. Ochrana zájmů spotřebitelů, chovatelů a výrobců je tak jedním z důležitých úloh připravované novelizace vyhlášky, která zaručí správné používání tradičních názvů pro maso a masné výrobky.
Český svaz chovatelů masného skotu jako profesní organizace sdružující chovatele, kteří v souladu s přírodou pastevním způsobem odchovávají svá zvířata a produkují kvalitní hovězí maso, vnímají snahy o využívání názvů tradičně spojených s masem a produkty z nich pro výrobky pocházející z rostlin jako parazitování na zavedeném a spotřebiteli jasně srozumitelném způsobu značení konkrétních výrobků. ČSCHMS současně plně respektuje právo každého jedince v otázce stravovacích preferencí. Odmítá však kampaně, které v očích veřejnosti očerňují chovatele, zpracovatele a potravináře a snaží se společnosti vnutit názory na rostlinnou stravu jako jediný způsob udržitelného a zdravého stravování.
Od roku 1987 jsou mléko a mléčné výrobky chráněny evropskou legislativou, aby byla zajištěna jasná informovanost spotřebitelů a aby se zabránilo nejednoznačnému marketingovému používání těchto termínů alternativními produkty a napodobeninami. Na stejném principu je postaven návrh české vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 69/2016 Sb., o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich, který nyní různé firmy a spolky navázané na producenty výrobků z rostlinných komodit torpédují a volají po stažení této legislativní normy.
Návrh nové vyhlášky přitom žádné názvy přímo nezakazuje, pouze definuje kvalitativní požadavky na masné výrobky tak, aby byla zaručena srozumitelnost jejich názvů a naplněna očekávání spotřebitelů ve smyslu zajištění vysoké kvality těchto výrobků. Vyhláška samozřejmě nezakazuje ani nijak neomezuje vegetariánské a veganské alternativy rostlinného původu. Ty však mají nejenom jiné složení, ale také nutriční hodnotu, a i z těchto důvodů by se měly pro jejich označování využívat odlišné názvy. Spotřebitel by neměl být uváděn v omyl tím, že se může domnívat, že výrobek rostlinného původu plní stejnou výživovou roli jako jeho vzor živočišného původu. Ochrana zájmů spotřebitelů, chovatelů a výrobců je tak jedním z důležitých úloh připravované novelizace vyhlášky, která zaručí správné používání tradičních názvů pro maso a masné výrobky.
Český svaz chovatelů masného skotu jako profesní organizace sdružující chovatele, kteří v souladu s přírodou pastevním způsobem odchovávají svá zvířata a produkují kvalitní hovězí maso, vnímají snahy o využívání názvů tradičně spojených s masem a produkty z nich pro výrobky pocházející z rostlin jako parazitování na zavedeném a spotřebiteli jasně srozumitelném způsobu značení konkrétních výrobků. ČSCHMS současně plně respektuje právo každého jedince v otázce stravovacích preferencí. Odmítá však kampaně, které v očích veřejnosti očerňují chovatele, zpracovatele a potravináře a snaží se společnosti vnutit názory na rostlinnou stravu jako jediný způsob udržitelného a zdravého stravování.