Copa-Cogeca varuje před problémy, kterým čelí produkce hovězího masa v EU
17.12.2010, Kamil Malát |
Evropská organizace farmářů Copa-Cogeca upozornila na obtížnou situaci, které čelí produkce hovězího masa v Evropské unii charakterizovaná nízkými cenami a vysokými výrobními náklady. Situace producentů hovězího masa byla projednána na posledním zasedání pracovní skupiny pro hovězí maso a Komisi EU, kde je náš svaz zastoupen předsedou ing. Vráblíkem.
Generální tajemník Copa-Cogeca pan Pekka Pesonen k tomu uvedl: "Ceny hovězího masa jsou téměř na stejné úrovni několik minulých let, zatímco náklady na krmení zvířat se neustále zvyšují a očekává se další nárůst. Pro následující rok jsou prognózy růstu cen velmi křehké a silně závislé na vývoji světové poptávky, zejména na našich dvou hlavních klientech Ruska a Turecka." Předseda pracovní skupiny "beef" pan Chevalier řekl: "Příjmy producentů hovězího zůstávají v tomto roce pod silným tlakem a následující tři roky pro ně budou velmi těžké."
A konečně, s cílem zajistit životaschopnost evropské produkce hovězího masa, pan Chevalier vyzval Komisi, aby analyzovala ve střednědobém horizontu trendy ve světové výrobě hovězí masa a obchodu s cílem předvídat vývoj na trhu. To by již nemělo záviset na vnějších faktorech, jako jsou hygienické a kurzové pohyby. "Koneckonců, vzkvétající odvětví výroby hovězího masa je nezbytné zajistit bezpečnost potravin pro 500 milionů spotřebitelů," uvedl na závěr.
Generální tajemník Copa-Cogeca pan Pekka Pesonen k tomu uvedl: "Ceny hovězího masa jsou téměř na stejné úrovni několik minulých let, zatímco náklady na krmení zvířat se neustále zvyšují a očekává se další nárůst. Pro následující rok jsou prognózy růstu cen velmi křehké a silně závislé na vývoji světové poptávky, zejména na našich dvou hlavních klientech Ruska a Turecka." Předseda pracovní skupiny "beef" pan Chevalier řekl: "Příjmy producentů hovězího zůstávají v tomto roce pod silným tlakem a následující tři roky pro ně budou velmi těžké."
A konečně, s cílem zajistit životaschopnost evropské produkce hovězího masa, pan Chevalier vyzval Komisi, aby analyzovala ve střednědobém horizontu trendy ve světové výrobě hovězí masa a obchodu s cílem předvídat vývoj na trhu. To by již nemělo záviset na vnějších faktorech, jako jsou hygienické a kurzové pohyby. "Koneckonců, vzkvétající odvětví výroby hovězího masa je nezbytné zajistit bezpečnost potravin pro 500 milionů spotřebitelů," uvedl na závěr.